Tratament:
In ultimii 10 ani s-au dezvoltat diverse abordari terapeutice pentru hiperpigmentare. Aceasta evolutie creste probabilitatea tratarii conditiei chiar si in cazurile dificile. Exista mai multe tipuri de tratament. Acestea includ fie aplicarea topica a diferite substante, fie alte tipuri de proceduri non-chirurgicale.

– Hidrochinona – Aceasta substanta este folosita de peste 50 de ani pentru tratarea hiperpigmentarii. Pentru ca formula sa fie cat mai benefica pentru piele ar trebui sa contina antioxidanti, retinoizi si acizi hidrozi. Din pacate, combinatia poate fi iritanta pentru anumite persoane si poate provoca reactii grave atunci cand este utilizata in concentratii mari.

– Acidul azelaic – Acesta este incorporat in compozitia solutiilor pentru tratarea acneei, dar s-a dovedit benefic si in terapia hiperpigmentarii.

– Acidul kojic – Este un derivat natural din anumite specii de fungi care are efecte similare hidrochinonei in tratarea hiperpigmentarii. De fapt, in urma combinarii acidului kojinc cu acid glicolic si hidrochinona se poate obtine o formula care va oferi pielii cele mai bune rezultate. Dezavantajul este ca acidul kojic poate cauza aparitia dermatitei de contact.

– Acid mandelic sau AHA – Este un derivat din migdale si este folosit in tratamentul multor conditii severe ale pielii, inclusiv toate tipurile de hiperpigmentare. Adesea, acesta este combinat cu acid salicilic, pentru o eficacitate mai mare. S-a demonstrat in urma cercetarilor ca acidul mandelic are mai putine efecte secundare decat acidul glicolic.

– Niacinamida – Aceasta actioneaza prin prevenirea transferului de melanina la keratinocite, celulele din stratul exterior ale pielii. O forma activa de niacina (vitamina B3) s-a demonstrat ca reduce in mod semnificativ hiperpigmentarea, inclusiv melasma si are putine efecte secundare asupra pielii.