In ultima perioada de timp a crescut interesul pentru procedurile de reintinerire minim invazive sau neinvazive si care necesita un timp de recuperare foarte scurt. Majoritatea peeling-urilor chimice se situeaza in aceasta categorie de proceduri.

Peeling-ul este un termen de origine engleza care semnifica “descuamare“ sau “curatare”, iar metoda dermato-cosmetica ce poarta acest nume este folosita pentru indepartarea celulelor moarte de la suprafata pielii si reinnoirea celulara. Peeling-ul chimic este considerat un act stimulator, regenerativ, care mentine tineretea si luminozitatea tenului. El stimuleaza activitatea celulara, induce sinteza de colagen si elastina, avand astfel un efect benefic asupra elasticitatii si tonicitatii pielii. De asemenea, actioneaza si asupra pigmentului din piele (melanina), ameliorand petele pigmentare induse de soare, aparute dupa leziuni de acnee sau dupa afectiuni inflamatorii.Peeling Chimic

Datorita descuamarii fiziologice inegale a celulelor superficiale cornoase, lumina se reflecta de pe suprafata pielii in mod inegal, creand aspectul de piele terna, lipsita de luminozitate fiind un joc de lumini si umbre. Asupra acestui aspect actioneaza in mod specific peeling-ul chimic, realizand indepartarea acestor straturi de celule superficiale moarte si expunand straturile celulare mai profunde, cu aspect uniform si tanar.

In functie de profunzimea de actiune a substantei, peeling-ul chimic poate fi:

– superficial – distrugerea totala a stratului cornos si distrugerea partiala a epidermei; – mediu – distrugere totala a epidermei si o distrugere partiala a stratului papilar al dermei; – profund – distrugere totala a epidermei si a dermei pana la stratul reticular.

Eficacitatea tratamentului cu peeling chimic depinde de diferiti factori – tipul substantei chimice, caracteristicile pielii (fototip, grosime, mostenire etnica, hipersensibilitate), formularea fiecarei substanțe (concentratie, pH, etc.), timpul de contact, etc.